Biberiye Bitkisi Botanik Özellikleri ve Tarımı
01 Eyl 2025

Biberiye Bitkisi Botanik Özellikleri ve Tarımı

Latincesi: Rosmarinus officinalis L.
Lokal İsimleri: Hasalban, kuşdili 
İngilizcesi: Rosemary

Botanik Özellikleri: Lamiaceae familyasına ait olan Biberiye, Akdeniz havzasında bulunan ülkelerde yetişmektedir. Türkiye’de ise Adana, Mersin ve Antalya’da doğal yayılış göstermektedir. Biberiye çok yıllık, yarı odunsu ve çalı formunda bir bitkidir. Mevsim ve sıcaklığa göre erken ilkbahardan itibaren maviye yakın eflatun renkte çiçekler açmaktadır. Çok sayıda dallanan bitkide boy 80-120 cm arasında değişmektedir. Yeşil renkli ve kendine has, ince uzun yapıda yapraklara sahiptir. Biberiye bitkisi yıl boyunca yeşil renktedir. Yapraklarını dökmez ve kış aylarında toprak üstü kısımları kurumaz.

Tarımı: Biberiye bitkisinin tarımı ülkemizde yapılmamaktadır. Önemli bir uçucu yağ bitkisidir. Sulama imkanı olmayan kuru tarım alanlarında da tarımı yapılabilmektedir. Ancak çok su tutan ağır topraklar bu bitkinin tarımına uygun değildir. Biberiye bitkisinde üretim, pratik olarak çelik ile yapılmaktadır. Köklendirme ortamına dikilen çeliklerden elde edilen fideler ilkbaharda mart-nisan aylarında veya sonbaharda ekim-kasım aylarında araziye dikilir. Dikim sıklığı 70x20 veya 100x20 olarak yapılabilmektedir. Burada ara çapa makinası kullanımına göre sıra arası seçimi yapılmaktadır. Dekara yaklaşık 5000-7000 adet fide dikilmektedir. Sulama yapılan alanlarda dekardan yaklaşık 600 kg, kuru koşullarda 300 kg yaprak verimi alınabilmektedir.

İçeriği ve Etken Maddeleri: Biberiye yapraklarında uçucu yağ bulunmaktadır. Uçucu yağın miktarı %1-3 arasında değişmektedir. Uçucu yağın ana bileşeni 1,8-cineole olup, oranı % 40-60 arasındadır. Biberiye ekstraktı ayrıca rosmarinic acid, borneol, cineole, camphor, genkwanin, luteolin, diosmetin, carnasol ve rosmanol içermektedir.

Kullanım Alanları:

Kozmetik: Cilt ve saç bakımı, anti-aging, leke tedavisi, sıkılaştırma, antiseptik, akneye, dermatite ve egzamaya karşı etki, deodorant, maskeler, tonik
Gıda Takviyeleri: Baharat, sıvı ekstraklı takviye, macun, vital yağ, turşu
İçecek Aroma: Çay, organik suyu, sirke
Evcil Hayvan Sağlığı, Mama, Kozmetiği: Kuş kumu, papağan yemi, köpek/kedi maması, şampuan
Bitkisel İlaç: Diyet takviye, uçucu yağları, talet/kapsül takviye
Temizlik: Biberiye ispirtosu, kolonya, şampuan, sabun, losyon,
Ekstre Formu: Toz ve sıvı

Enginar Ekstraktı: Karaciğer Sağlığı ve B2B Endüstriyel Kullanımlar
01 Eyl 2025
Enginar Ekstraktı: Karaciğer Sağlığı ve B2B Endüstriyel Kullanımlar

Enginar ekstraktı, sinarin ve luteolin içeriğiyle karaciğer sağlığı, lipid metabolizması ve nutraceutical çözümler için Greenext B2B üretim avantajlarıyla

Yaban Mersini (Vaccinium myrtillus L.) Faydaları, Yetiştiriciliği ve Kullanım Alanları
01 Eyl 2025
Yaban Mersini (Vaccinium myrtillus L.) Faydaları, Yetiştiriciliği ve Kullanım Alanları

Yaban mersini (Vaccinium myrtillus L.) botanik özellikleri, tarımı, besin içeriği ve kullanım alanları. Antioksidan zenginliği ile sağlık, gıda, kozmetik ve ilaç sektöründe yeri.

Zerdeçal Ekstraktı: Kurkumin Standardizasyonu ile Endüstriyel Çözümler
01 Eyl 2025
Zerdeçal Ekstraktı: Kurkumin Standardizasyonu ile Endüstriyel Çözümler

Zerdeçal ekstraktı, %95’e kadar kurkumin içeriğiyle anti-inflamatuvar, antioksidan ve nutraceutical çözümler sunar. Greenext B2B üretim ve tedarik avantajlarıyla.