Gıda sektöründe Bitkisel Ekstrakt Kullanımı
Gıda, insanlar tarafından tüketilmekte olunan bir madde olarak tanımlanmaktadır. Bitkisel ekstrakt ise bitkilerden elde edilen, belirli besin maddelerinin konsantresini içeren bir madde olarak tanımlanır.
Gıda sektöründe son ürün üretimi yapmakta olan birçok firma bitkisel ekstrakt hammadde kullanımı yapmaktadır. Ürünler içerisinde kullanılan bu hammaddeler gıdalarda aroma, koku, tat, besin değeri arttırıcı, raf ömrü uzatma amaçlı kullanılabilmektedir
Gıda sektöründe en çok kullanılması tercih edilen ekstraktların başında Kekik Ekstraktı gelmektedir. Kekiğin insan sağlığına birçok yararı bulunmaktadır. Kekik bitkisi, doğal olarak antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Öksürük çözücü olarak bilinir ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için tercih edilebilir. Ağrı kesici özelliği sayesinde romatizma ağrılarını, regl ağrılarını azaltabilir. Bu özelliklerinin yanı sıra kekik ekstraktı en çok işlenmiş et gıdalarında, kullanım ömrünü uzatmak amacıyla kullanılmaktadır. Sıvı kekik ekstraktının bir diğer kullanım şekli salata soslarına, çorbalara aroma katmak şeklindedir. Toz kekik ekstraktı ise genel olarak tavuk, et, balık gibi ürünlerde baharat amacıyla kullanılmaktadır.
Bir diğer ekstrakt ise Zencefil Ekstraktıdır. Zencefil anti-inflamatuar, antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Mide bulantısına, ağrıya iyi geldiği bilinmektedir. Zencefil ekstraktının bağışıklık sisteminin güçlenmesini desteklediği de bilinmektedir. Kullanıldığı gıda ürünlerinin son tüketim tarihini uzatabilir, gıdaların besin değerini arttırabilir. Sıvı Zencefil Ekstraktı soslarda, çorbalarda, salata soslarında tat vermesi, aroma katması amacıyla kullanılmaktadır. Toz Zencefil Ekstraktı ise et, tavuk, balık gibi ürünlerde baharat olarak kullanılmaktadır.
Yemeklerden eksik olmayan, uzun yıllardır ‘’ Doğal antibiyotik’’ olarak bilinen bir diğer bitki ise Sarımsak. Sarımsak Ekstraktı, antimikrobiyal ve antioksidan bileşikler içerir. Sarımsak bağışıklık sistemini desteklemesi ile bilinir. Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Gıdada kullanılmasının ana sebeplerinden biri tat ve aroma katmasıdır. Gıdanın besin değerini arttırabilir. Gıdayı, oluşabilecek küf ve bakterilerden korur. Sıvı ve Toz Sarımsak Ekstraktı soslarda, çorbalarda, salata soslarında ve diğer yemeklerde tat, aroma katması amacıyla kullanılmaktadır. Ayrıca, Gıda takviyesi olarak kullanılması da yaygındır.
Bitkisel ekstraktlar, tüketicilere daha lezzetli, besleyici ve güvenli gıda seçenekleri sunmak için gıda endüstrisinde önemli bir rol oynamaktadır.