Biberiye olarak bilinen yaprak dökmeyen kokulu ve iğneye benzer ince yaprakları olan bitki. Beyaz, mor, pembe ya da mavi çiçekli renkleri bulunur. Akdeniz Bölgesi içerisinde bulunan herdem yeşil bir yerli çalısıdır. Türkiye’de Adana, Mersin, Antalya illerinde doğal bir yayılış içerisindedir. Biberiye çok yıllık, yarı odunsu ve çalı formunda olan bir bitki türüdür. Kullanılan kısmı yapraklarıdır.
Lamiaceae familyasına ait olan Biberiye, Akdeniz Havzası’nda bulunan ülkelerde yetişmektedir. Türkiye’de ise; Adana, Mersin ve Antalya’da doğal yayılış gösterir. Biberiye çok yıllık, yarı odunsu ve çalı formunda bir bitkidir. Mevsim ve sıcaklığa göre, erken ilkbahardan itibaren maviye yakın eflatun renkte çiçekler açmaktadır. Çok sayıda dallanan bitkide boy 80-120 cm arasında değişmektedir. Yeşil renkli ve kendine has, ince uzun yapıda yapraklara sahiptir. Biberiye bitkisi yıl boyunca her mevsim yeşil renktedir. Yapraklarını dökmez ve kış aylarında toprak üstü kısımları kurumaz.
Botanik adı: Rosmarinus officinalis L.
Bitki familyası: Lamiaceae
Uçucu yağ; ana bileşenler 1,8-cineo, alfa pinen, kamfor, diterpenler, kafeik asit türevleri; ana bileşen rosmarinik asit, flavonoitler, triterpenler; oleanolik asit, ursolik asit.β-pinene, Sabinene, Limonene, ρ-cymene, Linalool, α-Phellandrene, α-terpinene, Myrcene
Kullanılan kısmı yapraklarıdır. Uçucu yağ oranı %1-2 arasındadır ve ana bileşeni 1,8-cineole olup, yağdaki oranı %40-60 arasındadır.