İZMİR KEKİĞİ YAĞI

Origanum Onites, Plantae. İzmir Kekiği halk arasında bilyalı kekik olarak bilinir. Avrupa’da Turkish Oregano adı ile bilinir. İzmir kekiği genel olarak Yunanistan, Adalar, Ülkemizde Balıkesir ilinden Mersin iline kadar Ege ve Akdeniz bölgesindeki kıyı şeridi boyunca deniz seviyesinden 1400 metre yüksekliklerde yetişmektedir. İzmir kekiği saçak köklüdür. Çalımsı ve çok yıllık bir bitkidir. Yaprakları kalp ya da oval şeklindedir. Yaprakları yoğun tüylüdür. İzmir kekiği yapraklarından su buharı ile damıtılarak elde edilir.



İzmir kekiği, Lamiaceae familyasının Origanum cinsine aittir. Türkiye’de özellikle Ege ve Batı Akdeniz Bölgeleri’nde doğal olarak yayılış göstermektedirler. Bu tür, diğer Origanum türlerinden küçük bilyeye benzeyen çiçek kümeleri ile ayırt edilmektedir. Çok yıllık, otsu yapıda bir bitki olan İzmir kekiği, bölgelere göre nisan-haziran döneminde beyaz çiçekler açmaktadır. Çok sayıda dallanan bitkide boy 40-80 cm arasında değişmektedir. Gövde ve yaprakların üzeri tüylüdür. Yapraklar yeşil renkli ve üzeri hafif beyaz damarlıdır. Kış aylarında bitkinin üst kısmı kurur. İlkbahar mevsiminde ise yeni sürgünler verir, dallanma ve çiçeklenme gerçekleşir.

Botanik adı: Origanum onites

Bitki familyası: Lamiaceae

Uçucu yağ (%2-3); ana bileşenler carvacrol

Thymol, γ-terpinene, α-terpinene, α-pinene, ρ-cymene, Borneol, Linalool

İzmir kekiği yapraklarından su buharı ile damıtılarak elde edilir. İzmir kekiğindeki uçucu yağ oranı %2-3 civarındadır ve ana bileşeni carvacrol bileşiğidir. 

Kaliteli Uçucu Yağlar Önerileri
ÖLMEZ ÇİÇEK YAĞI

ÖLMEZ ÇİÇEK YAĞI

Daha Fazla Bilgi Edinin
ADAÇAYI YAĞI

ADAÇAYI YAĞI

Daha Fazla Bilgi Edinin
LİMON OTU YAĞI

LİMON OTU YAĞI

Daha Fazla Bilgi Edinin