Sambucus nigra L. Bitkisinin kimyasal yapısını flavonoidler, fenolik asitler, antosiyanidoller, triterpenler, lektinler, siyanojenik heterozitler ve uçucu yağlar oluşturmaktadır. Kara mürver meyveleri zengin antosiyanin içerikleri ile yüksek antioksidan aktivite göstermektedir. Kara mürver meyvesi ekstraktının antosiyonin içeriği Cyanidin türevlerinden oluşmaktadır.
Cyanidin-3-O-glucoside, Cyanidin-3-O-sambubioside, Cyanidin-3-O-sambubioside-5-O-glucoside, Cyanidin-3,5-O-diglucoside, Cyanidin-3-O-rutinoside
Kara mürver, Adoxaceae familyasına ait çok yıllık bir bitkidir. Ülkemizde doğal olarak yayılış göstermektedir. Kara mürver çalı formunda olup, toprak üstünden itibaren çok sayıda dal oluşturmaktadır. Genellikle; dere kenarlarında, kuzeye bakan nemli ve serin yerlerde doğal olarak bulunmaktadır. Kara mürver 7 metreye kadar büyümektedir. Gövde ve dalların içi boştur. Sonbaharda yaprak döker, kışı dalları çıplak olarak geçirir. İlkbaharda ise, yeni sürgünler oluşturur ve yapraklanır. Çiçekleri mayıs-haziran aylarında açar ve beyaz renklidir; meyveleri ağustos-eylül aylarında olgunlaşır ve koyu kırmızı-siyah renktedir.
Kara mürverin kimyasal yapısını flavonoidler, fenolik asitler, antosiyaninler, triterpenler, lektinler, siyanojenik heterozitler ve uçucu yağlar oluşturmaktadır. Kara mürver meyvesi ekstraktının antosiyanin içeriği Cyanidin türevlerinden meydana gelmektedir.
Diğer Moleküller: Rutin, Quercetin derivatives, Cyanidin-3-O-rutinoside, Cyanidin-3-O-rhamnoglucoside, Cyanidin-3-O-xyloglucoside, Citric acid, Malic acid, Shikimic acid, Fumaric acid, Samburigin, Neochlorogenic acid, Chlorogenic acid, Cryptocholorogenic acid, Vitamin A and C