Adaçayı önemli bir uçucu yağ bitkisidir. Bitkideki miktarı yaklaşık %2-4 arasında olan uçucu yağ; gövde, dallar ve yapraklarda bulunur. Uçucu yağının ana bileşeni 1,8-cineole olup, yağ içerisindeki oranı %40-60 arasında değişmektedir. Ayrıca, Adaçayı bitkisi fenolik ve terpenoidler açısından da zengindir.
1,8-cineol, Camphor, α-pinene
Salvia cinsi, Lamiaceae familyasına ait, Adaçayı olarak isimlendirilen bitkilerin tamamını içermektedir. Dünya’da yaklaşık 900 türü bulunurken, ülkemizde 100 civarında türü doğal olarak yayılış göstermektedir. Salvia fruticosa Mill., ülkemizde Anadolu Adaçayı olarak adlandırılan türdür. Çok yıllık bir bitki olan Adaçayı; 100-120 cm boyunda ve çalı formundadır. Dal sayısı fazla olan Adaçayı, lila rengi çiçeklere sahiptir. Yaprakları grimsi yeşil renktedir ve üzeri tüylü, kadifemsi bir dokuya sahiptir. Adaçayı, kış aylarında yapraklarını döker; erken ilkbaharda tekrar yeni sürgünler oluşturur.
Uçucu yağ; gövde, dallar ve yapraklarda bulunmakta olup, miktarı %2-4 arasındadır. Ayrıca, fenolik ve terpenoid bileşikler açısından da zengindir. Adaçayı ekstraktı içinde bulunan başlıca bileşenler 1,8-cineole, camphor ve α-pinene bileşikleridir.
Diğer Moleküller: Carnosic acid, Carnosol, Luteolin, Rutin, Gallic acid, α-amyryltetracosanoate, Oleanolic acid, Ursolic acid, Manool, β-caryophyllene, Myrcene, Viridiflorol, β-pinene, Camphene, α-humulene, Borneol, β-thujone, Apigenin