İzmir kekiği, Lamiaceae familyasının Origanum cinsine aittir. Türkiye’de özellikle Ege ve Batı Akdeniz Bölgeleri’nde doğal olarak yayılış göstermektedirler. Bu tür, diğer Origanum türlerinden küçük bilyeye benzeyen çiçek kümeleri ile ayırt edilmektedir. Çok yıllık, otsu yapıda bir bitki olan İzmir kekiği, bölgelere göre nisan-haziran döneminde beyaz çiçekler açmaktadır. Çok sayıda dallanan bitkide boy 40-80 cm arasında değişmektedir. Gövde ve yaprakların üzeri tüylüdür. Yapraklar yeşil renkli ve üzeri hafif beyaz damarlıdır. Kış aylarında bitkinin üst kısmı kurur. İlkbahar mevsiminde ise yeni sürgünler verir, dallanma ve çiçeklenme gerçekleşir.
Kekik türleri içerdikleri uçucu yağlar sayesinde karakteristik kokularına sahip olurlar. Bu uçucu yağların miktarı İzmir kekiğinde ortalama %2-3 civarındadır. Uçucu yağın ana bileşeni çoğunlukla carvacrol olup, oranı % 70-80 arasındadır. Bunun yanında thymol içeren kemotipler de bulunmaktadır. İzmir kekiği ekstraktı carvacrol ve thymol bileşiklerine ek olarak, uçucu yağında cineol, borneol, linalool, γ-terpinene gibi bileşikler de bulundurmaktadır. Kekik uçucu yağı içerdiği carvacrol ve thymol bileşiklerinden dolayı kuvvetli anti-bakteriyel, anti-septik, spazm giderici, gaz giderici, kolagog, terletici, emmenagog, balgam söktürücü, uyarıcı etkiye sahiptir.
Diğer Moleküller: Acetetin, Vitexin, Luteolin, Apigenin, 4-hydroxybenzaldehyde, ρ-coumaric acid, Fumeric acid, γ-terpinene, α-terpinene, α-pinene, ρ-cymene, Borneol, Linalool