Eski çağlarda karabiber tohumları altın kadar değerli bir durumdaymış. Hatta 410 yılında Vizigotların ilk kralı Alarik Roma’yı kuşattıklarında fidye olarak 1360 kilo karabiber tohumu istemiş.
Karabiber, Karabibergiller ailesine (Piperaceae familyası) ait çiçekli bitkilerden elde edilmektedir. Anavatanı Hindistan olarak kabul edilmektedir. Tropikal, sıcak ve nemli iklimlerde yetişmektedir. Karabiber meyveleri olgunlaştığında toplanır, kurutulur ve sonrasında karabiber baharatı elde edilmektedir.
Serbest radikallerin cilde zarar vermesini önleyerek cilt sağlığını korumaktadır. Yaşlanma sebebiyle ortaya çıkan kırışıklıkların giderilmesi amacıyla kullanılabilmektedir.
Saç diplerinde meydana gelebilen kepek sorununu gidermeye yardımcıdır. Aynı zamanda saç dökülmelerinin azalması konusunda da etkilidir.
Gıda ve Beslenme Bilimi Açısından Önemi:
Karabiber mide sağlığını desteklemektedir. Sindirimi kolaylaştırabilir. Ağrı kesici özelliği bulunmaktadır. Diş sağlığı için de tercih edilmektedir, çürümeyi engellediği söylenmektedir. C vitamini açısından zengin olan karabiber, bağışıklığı güçlendirir ve vücudu enfeksiyona karşı koruyabilir. Metabolizmanın hızlanmasını desteklediği için kilo vermek isteyen kişiler tarafından tercih sebebidir. Stres ve gerginlik gibi ruhsal sorunlar için de kullanıldığı bilinmektedir. Yemeklerde kullanılarak, yemeklerin daha lezzetli olmasını sağlar.