P. americana orta ila büyük boyda, 9-20 m yüksekliğinde bir ağaçtır. Avokado her zaman yeşil olarak sınıflandırılır, ancak bazı çeşitleri çiçeklenmeden önce kısa bir süre için yapraklarını kaybeder. Ağaç örtüsü alçak, yoğun ve simetrik ile dik ve asimetrik arasında değişmektedir.
Yapraklar 7-41 cm uzunluğunda olup şekilleri değişkendir (eliptik, oval ve mızrak şeklinde). Çiçekler sarımsı yeşil renkli olup 1-1,3 cm çapındadır. Meyve, tereyağlı bir posa ile çevrelenmiş, tek bir büyük tohumdan oluşan bir meyvedir. %3-30 oranında yağ içerir. Timsah armudu da denen avokado meyveleri, küre biçiminde, oval, elips ya da armut gibi eriksi tipli yeşil, kırmızı ya da erguvani renktedir. Eti krem sarı ya da beyazımsıdır. Tropik iklime sahip bölgeler yanında, subtropikal iklime, don fazla olmaması kaydıyla Akdeniz iklimine sahip çeşitli bölgelerde de yetiştirilir. Farklı yağ asitleri, vitaminler, mineraller, karotenoidler ve diğer fitokimyasallar gibi temel besinler açısından oldukça zengin olup, avokadonun yapısında bulunan biyoaktif bileşiklerin antimikrobiyal, antiinflamatuvar, antikanser, antidiyabetik ve antihipertansif gibi sağlığa yararlılık açısından önemlidir.
Diğer Moleküller: Peonidin 3-O-pentosid, Avenasterol, Palmitik asit, Stearik asit