Ana vatanı Orta, Doğu ve Güney Avrupa’dır; Balkanlar, Kuzey Amerika, Doğu Avrupa, Almanya ve Türkiye’de kültürü yapılmaktadır. Soğuk bölgelerde tek sıcak ve ılıman bölgelerde çok yıllık özellik sergiler. Sadece tabanda odunlaşmış bitkinin gövdesi yeşilken 20 cm çiçekteyken 50-60 cm yüksekliğe çıkmaktadır. Dilsi çiçekler genellikle 2 cm, turuncu veya yumurta sarısı veya turuncu-sarı renkte, kuru parlaktır. Tüpsü çiçekler ise 15-20 mm genellikle sarı, turuncu kırmızı, kırmızı-menekşe renginde bazen kahverengidir. Hemen hemen her türlü toprakta güneşli herhangi bir yerde yetiştirilebilen çok yönlü bir bitkidir. Calendula özü aslında taze bir nergis çiçeği başı özüdür.
Mono, sesquiterpenler, triterpenler, fenol asitler, flavonoidler, tanenler ve karotenoidler içerir. Ayrıca antifungal, antiinflamatuar ve antibakteriyel özelliklerine sahiptir. Uçucu yağ (% 0.97), aminoasitler, yağlar ve yağ asitleri, acı madde olarak kalendin ve kalendulin bulunur
Diğer Moleküller: α-kadinol, γ-kadinol, viridiflorol, τ-kadinol, (%3,3-5,6) ve γ –muurolen, flavonoidler, triterpenoidler, glikozitler, saponinler, karotenoidler, uçucu yağlar, amino asitler, steroidler, steroller ve kininler içerir