Prunus amygdalus, daha yaygın adıyla badem, Rosaceae familyasına ait zarif ve hoş kokulu bir ağaç türüdür. İlkbaharda pembe ve beyaz çiçekler açarak baharı müjdeleyen badem ağaçları, bu dönemde arılar ve diğer böcekler için önemli bir polen kaynağı oluşturur. Çiçeklenme sonrası gelişen sert kabuklu meyveler içerisinde, besleyici ve lezzetli badem çekirdekleri bulunur. Genellikle 4 ila 6 metre arasında yükseklikte olan badem ağaçları, Akdeniz iklimini tercih eder ve güneşli, iyi drenajlı topraklarda en iyi gelişimi gösterir. Kuraklığa oldukça dayanıklı olan bu tür, sıcak ve kuru koşullarda bile yetişebilir, bu özellikleriyle özellikle su sıkıntısı çeken bölgeler için ideal bir bitkidir.
Badem bitkisi, ağaç formu ve meyve şekli bakımından çok farklılık gösteren bir türdür. Hem tatlı hem de acı çekirdek içeren meyvelere sahiptir. Meyvelerin büyüklüğü ve şekli farklı tiplere göre büyük değişim göstermektedir. İlkbaharda en erken çiçeklenen meyve türleri arasında badem gelmektedir. Her türlü iklimde yetişebilen bitkinin meyve kabukları çok sert olabildiği gibi, elle kırılabilen çok imce kabuklara da sahip olabilmektedir.
Ana Etken Maddeleri ve Oranları
Badem, besleyici yağlar, proteinler ve çeşitli vitamin ve mineraller açısından zengin bir içeriğe sahiptir. Yaklaşık %40-55 oranında yağ içeren badem, tekli doymamış yağ asitleri (oleik asit), çoklu doymamış yağ asitleri (linoleik asit) ve doymuş yağ asitleri (palmitik asit) açısından zengindir. Bademdeki protein oranı %20-25 arasında değişir ve bu proteinler önemli amino asitleri içerir. Aynı zamanda E vitamini (%25-35), magnezyum (%15-25) ve potasyum (%7-9) gibi önemli vitamin ve mineraller de bademin önemli bileşenleri arasında yer alır.
Bademde ayrıca belirli miktarlarda amigdalin (%1-3) bulunur. Bu bileşik, metabolize edildiğinde hidrojen siyanür üretebilir ve yüksek miktarlarda tüketildiğinde toksik etkiye sahip olabilir.
Diğer Moleküller: Flavonoidler (%1-2), lif (%10-15), fenolik bileşikler (%0.5-1), fitosteroller (%0.1-0.2).