Yunan ve Roma mitolojisinde Ceviz, Tanrıların yiyeceği olarak geçmektedir.
Ceviz, Juglandaceae (Cevizgiller) ailesine ait, aromatik kokulu ağaç türlerinin genel adıdır. Ceviz ağacı hızlı büyüyen bir ağaç türüdür. Cevizin ana vatanı net bilinmemekle birlikte, bazılarına göre Çin, bazılarına göre de İran’dır. Yazları sıcak, kışları ılık geçen mevsimleri sever. Türkiye’nin hemen hemen her ilinde ceviz yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Kolay erişilebilir oluşu ve uzun süre saklanabilir oluşundan kaynaklı tüketimi çokça tercih edilmektedir.
Sahip olduğu antioksidanlar sayesinde cildin güneş ışınlarına karşı korunmasına yardımcı olabilmektedir. Yaşlanma belirtilerini geciktirebilir ya da azaltabilir. Cildin daha genç ve parlak görünmesine yardımcı olur. Ayrıca cilde nem vererek, cilt sağlığı üzerinde olumlu bir etki yaratır. Sivilce problemlerini gidermek için de kullanılabilir.
Saç dökülmesini engelleyebilir. Saç derisini nemlendirebilir ve saç köklerini güçlendirir. Saça sağlıklı ve parlak bir görünüm sağlar.
Ceviz sağlıklı yağlar ve vitaminler içermektedir. Diğer kabuklu kuru yemişlere göre daha fazla antioksidan seviyesine sahiptir. 1 adet ceviz sahip olduğu omega-3 yağı ile bir insanın günlük olarak alması gereken değeri karşılamaktadır.
Kolesterol seviyesinin düşmesine yardımcı olabilir.
Ceviz Kabuğu da tıpkı ceviz gibi oldukça yararlıdır.
Kilo problemi yaşayan kişiler için yardımcı olabilmektedir. Ceviz Kabuğunda bulunan mineraller kanserli hücrelerin oluşumunu engelleye yardımcı olabilir. Bağırsakta oluşabilecek parazitlerin oluşumunu engelleyebilir ve boşaltım sisteminin daha rahat çalışmasını sağlar. Uykuyu düzenlemeye yardımcıdır, rahatlatıcı etkisi vardır. Cilde parlaklık verir, sivilce problemlerine karşı etkili olabilir ve cildin daha sağlıklı bir görünüme ulaşmasına yardımcı olur. Saç rengini koruyarak saçın beyazlamasını geciktirir. Saça nem ve parlaklık verir.