Ginseng, Araliaceae (Sarmaşıkgiller) familyasına ait çok yıllık, otsu bir bitkidir ve boyu 30-70 cm arasında değişebilir. Kökleri etli, kalın ve çatallıdır, ayrıca insan vücuduna benzer şekillerde olabilir ki bu, bitkinin tıbbi açıdan en değerli kısmıdır. Yaprakları palmiye şeklinde, bileşik yapılı ve genellikle beş yaprakçıklıdır, ancak bazı türlerde bu sayı üç veya yedi olabilir. Yapraklarının kenarları dişli ve sapları uzundur. Çiçekleri küçük, yeşilimsi-beyaz renkte ve şemsiye şeklinde bir çiçek durumuna sahiptir; yaz aylarında açarlar. Meyveleri küçük, yuvarlak ve parlak kırmızı renkte olup, olgunlaştığında iki tohum içerir. Ginseng, özellikle Doğu Asya ve Kuzey Amerika'nın nemli ormanlık alanlarında, gölgeli ve humuslu topraklarda yetişir. Yavaş büyümesi ve uzun ömrü ile bilinen ginseng, tıbbi özellikleri nedeniyle büyük değer taşır ve yetiştirilmesi zahmetlidir. Çeşitli türleri ve çeşitleri bulunan ginsengin (örneğin; Panax ginseng, Panax quinquefolius) botanik özellikleri, türlere göre hafif farklılıklar gösterebilir.
Ana Etken Maddeleri ve Oranları
Ginseng, temel etken maddesi ginsenosidler (%2-3) olmak üzere; polisakkaritler (%5-8), peptidoglikanlar, uçucu yağlar (%0.05-0.2) vitaminler (B grubu ve C vitamini) ve mineraller (potasyum, magnezyum, demir) gibi çeşitli biyoaktif bileşenler içerir. Ginsenosidler, ginsenge adaptojenik, bağışıklık sistemini güçlendirici, anti-inflamatuar ve antioksidan özellikler kazandıran triterpen saponinlerdir.
Diğer önemli moleküller arasında; panaxanlar (polisakkaritler), panaxatriol ve panaxadiol (ginsenosid metabolitleri) bulunur.