İzmir Kekiği Bitkisi Botanik Özellikleri ve Tarımı

TR
TR EN
Ara
KAPAT
İzmir Kekiği Bitkisi Botanik Özellikleri ve Tarımı

Latincesi: Origanum onites L.

Lokal İsimleri: Türk Kekiği. Bilyalı kekik

English Name: Turkish Oregano

 

Botanik Özellikleri:

   İzmir Kekiği Lamiaceae familyasının Origanum cinsine aittir. Türkiye’de özellikle Ege ve Batı Akdeniz bölgelerinde doğal olarak yayılış göstermektedirler. Bu tür, diğer Origanum türlerinden küçük bilyeye benzeyen çiçek kümeleri ile ayırt edilmektedir. Çok yıllık, otsu yapıda bir bitki olan İzmir kekiği, bölgelere göre nisan-haziran döneminde beyaz çiçekler açmaktadır. Çok sayıda dallanan bitkide boy 40-80 cm arasında değişmektedir. Gövde ve yaprakların üzeri tüylüdür. Yapraklar yeşil renkli ve üzeri hafif beyaz damarlıdır. Kış aylarında bitkinin üst kısmı kurur. İlkbahar mevsiminde ise yeni sürgünler verir, dallanma ve çiçeklenme gerçekleşir.


Tarımı:

   İzmir Kekiği farklı ekolojik özelliklere sahip birçok tarım alanında yetiştirilmektedir. Bitki soğuklara dayanıklıdır. Bunun yanında sulama imkanı olmayan kuru tarım alanlarında da İzmir Kekiği tarımı yapılabilmektedir. Ancak çok su tutan ağır topraklar bu bitkinin tarımına uygun değildir. Bitkide üretim pratik olarak tohum ile yapılmaktadır. Fide yastığı veya viyollere ekilen tohumlardan elde edilen fideler ilkbaharda mart-nisan aylarında araziye dikilir. Dikim sıklığı 45x20 cm veya 70x20 cm olarak yapılabilmektedir. Burada ara çapa makinası kullanımına göre sıra arası seçimi yapılmaktadır. Dekara yaklaşık 8000 adet fide dikilmektedir. Sulama yapılan alanlarda dekardan yaklaşık 400 kg, kuru koşullarda 250 kg verim (%50 randımanlı) alınabilmektedir. Sulama yapılan yerlerde 2 defa, kuru koşullarda 1 defa hasat yapılabilmektedir. Ülkemizde yaklaşık 200.000 da alanda bu türün tarımı yapılmakta ve yıllık 30.000 ton ürün elde edilmektedir.


İçeriği ve Etken Maddeleri:

   Kekik türleri içerdikleri uçucu yağ ile karakteristik kokularına sahiptirler. Bu uçucu yağın miktarı İzmir Kekiğinde ortalama %2-3 civarındadır. Uçucu yağın ana bileşeni çoğunlukla karvakrol olup, oranı %70-80 arasındadır. Bunun yanında timol içeren kemotipler de bulunmaktadır. İzmir Kekiği ekstraktı karvakrol ve timolün yanında uçucu yağda cineol, borneol, linalool ve γ-terpinenin bulundurmaktadır. Kekik uçucu yağı içerdiği karvakrol ve timol den dolayı kuvvetli antibakteriyel, antiseptik, spazm giderici, gaz giderici, kolagog, terletici, emmenagog, balgam söktürücü, uyarıcı etkiye sahiptir.


Kullanım Alanları:

Kozmetik: : Serum, yüz/vücut kremleri, vücut yağı, cilt bakımı, deodorant

Gıda Takviyeleri: Baharat, bal, yağları, sos, peynir, diyet takviyesi

İçecek Aroma: Suyu, çayı, yağı, alkollü/alkolsüz içecek

Evcil Hayvan Sağlığı, Mama, Kozmetiği: ­Kümes hayvanları, kemirgenler, kuş, balık, kedi, köpek maması

Bitkisel İlaç: Serum, şurup, takviye hap, homeopatik tedavi

Temizlik: Temizlik sirkesi, oda spreyi, sabun, diş macunu,  temizleme suyu, ıslak mendil

Ekstre Formu: Toz ve sıvı

Etken maddeler: Carvacrol, Thymol, Rosmarinic acid, Caffeic acid, Naringenin, Chlorogenic acid, Acetetin, Vitexin, Luteolin, Apigenin, 4-hydroxybenzaldehyde,

Geri
Geri
Numune İstek Formu
Merhaba,
Greenext laboratuvarlarından bitki ekstraktı numunesi talep etmek için formu doldurun. En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.