Kekik Bitkisinin Botanik Özellikleri ve Tarımı

TR
TR EN
Ara
KAPAT
07 Eki 2024
Kekik Bitkisinin Botanik Özellikleri ve Tarımı

Kekik Lamiaceae familyasının Thymus cinsine aittir. Bu cinse ait farklı türler ülkemizde doğal olarak bulunmasına rağmen, Tyhmus vulgaris türü doğal olarak bulunmamaktadır. Çok yıllık, otsu yapıda bir bitki olan kekik, bölgelere göre mayıs-temmuz döneminde beyaz-açık pembe çiçekler açmaktadır. Toprağın üstünden çok miktarda dallanan bitkide boy 20-30 cm arasında değişmektedir. Yapraklar küçük ve koyu yeşil renktedir. Kış aylarında bitkinin üst kısmı kurur. İlkbahar mevsiminde ise yeni sürgünler verir, dallanma ve çiçeklenme gerçekleşir.

 

Tarımı:

Kekik farklı ekolojik özelliklere sahip birçok tarım alanında yetiştirilmektedir. Bitki soğuklara dayanıklıdır. Bunun yanında sulama imkanı olmayan kuru tarım alanlarında da kekik tarımı yapılabilmektedir. Ancak çok su tutan ağır topraklar bu bitkinin tarımına uygun değildir. Bitkide üretim pratik olarak tohum ile yapılmaktadır. Fide yastığı veya viyollere ekilen tohumlardan elde edilen fideler ilkbaharda mart-nisan aylarında araziye dikilir. Dikim sıklığı 45x20 cm veya 70x20 cm olarak yapılabilmektedir. Burada ara çapa makinası kullanımına göre sıra arası seçimi yapılmaktadır. Dekara yaklaşık 8000-10.000 adet fide dikilmektedir. Sulama yapılan alanlarda dekardan yaklaşık 300 kg, kuru koşullarda 150 kg verim (%50 randımanlı) alınabilmektedir. Sulama yapılan yerlerde 2 defa, kuru koşullarda 1 defa hasat yapılabilmektedir.

İçeriği ve Etken Maddeleri:

Kekik türleri içerdikleri uçucu yağ ile karakteristik kokularına sahiptirler. Bu uçucu yağın miktarı thymus vulgariste ortalama %1-2 civarındadır. Uçucu yağın ana bileşeni çoğunlukla timol olup, oranı %40-50 arasındadır. Thymus vulgariste timolün yanında uçucu yağda karvakrol, sineol, borneol, linalool ve γ-terpinen bulundurmaktadır. Kekik uçucu yağı içerdiği timol ve diğer bileşenlerden dolayı kuvvetli antibakteriyel, antiseptik, spazm giderici, gaz giderici, kolagog, terletici, emmenagog, balgam söktürücü, uyarıcı etkiye sahiptir. Ayrıca boğaz ağrısı ve öksürük şikayetlerinde kullanılmaktadır.

 

Kullanım Alanları:

Kozmetik: : Sivilce önleyici, nemlendirici, temizleyici, kepek önleyici, şampuan, saç kremi

Gıda Takviyeleri: Baharat, bal, yağları, sos, peynir, diyet takviyesi, öksürük şurubu, gargara

İçecek Aroma: Suyu, çayı, yağı, alkollü/alkolsüz içecek

Evcil Hayvan Sağlığı, Mama, Kozmetiği: ­Kümes hayvanları, kemirgenler, kuş, balık, kedi, köpek maması

Bitkisel İlaç: Serum, şurup, homeopatik tedavi

Temizlik: Temizlik sirkesi, oda spreyi, sabun, diş macunu,  temizleme suyu, ıslak mendil

Ekstre Formu: Sıvı

Etken maddeler: Thymol, Carvacrol, p‐Cymene, β‐Caryophyllene, Rosmarinic acid, Benzoic acid, Quercetin, Gallic acid, 4‐Hydroxybenzoic acid.

 

Geri
Geri
Numune İstek Formu
Merhaba,
Greenext laboratuvarlarından bitki ekstraktı numunesi talep etmek için formu doldurun. En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz.