Kekik, Lamiaceae familyasının Origanum cinsine ait olan bir bitki türüdür. Türkiye’de özellikle Ege, Marmara ve Batı Akdeniz Bölgeleri’nde doğal olarak yayılış göstermektedir. Çok yıllık, otsu yapıda olan İstanbul kekiği, bölgelere göre mayıs-haziran döneminde beyaz çiçekler açmaktadır. Çok sayıda dallanan İstanbul kekiğinin boyu 50-90 cm arasında değişmektedir. Kekik bitkisinin gövde ve yaprak bölümlerinin üzeri tüylüdür. Yaprakları yeşil renklidir ve yapraklarının üzeri hafif beyaz damarlıdır. Kış aylarında İstanbul kekiğinin üst kısmı kurur, ilkbaharda yeni sürgünler vererek dallanma ve çiçeklenme gerçekleşir.
Kekik türlerinin karakteristik kokuları, içerdikleri uçucu yağlardan kaynaklıdır. Bu uçucu yağın miktarı İstanbul kekiğinde ortalama %3-4 civarındadır. Uçucu yağın ana bileşeni çoğunlukla carvacrol olup, oranı % 70-80 arasındadır. Bunun yanında thymol içeren kemotipler de bulunmaktadır. İstanbul kekiği ayrıca γ-terpinene, apigenin, diosmetin, luteolin, rosmarinic acid, caffeic acid gibi bileşikler de içermektedir.
Kekik uçucu yağı içerdiği carvacrol ve thymol moleküllerinden dolayı kuvvetli anti-bakteriyel, anti-septik, spazm giderici, gaz giderici, kolagog, terletici, emmenagog, balgam söktürücü, uyarıcı etkilere sahiptir.
Diğer Moleküller: Rosmarinic acid, Caffeic acid, γ-terpinene, Creosol, 1-octocosanol, Phytol, ρ-cymene, 1,8-cineole, cis-alpha-bisabolene, α-pinene, α-terpinene, β-caryophyllene, Borneol, Myrcene, apigenin, diosmetin, luteolin