Nar (Punica granatum), Akdeniz iklimine uyumlu, sıcak ve kurak bölgelerde yetişen, çalı veya küçük ağaç formunda büyüyen bir meyve türüdür. Dayanıklı yapısı sayesinde farklı toprak türlerine adapte
olabilir ve genellikle 3 metre yüksekliğe ulaşır. Nar bitkisinin yaprakları parlak yeşil renkte, mızrak
şeklinde ve 3-7 cm uzunluğundadır. İlkbahar ve yaz aylarında, gösterişli turuncu- kırmızı renkte çan şeklinde çiçekler açar.
Nar meyvesi, yuvarlak ve sert kabuklu bir yapıya sahiptir.
Olgunlaştığında kabuk rengi sarımsı-kahverengi veya kırmızımsı mor olabilir. İçerisinde çok sayıda sulu, kırmızı renkli ve tatlı-ekşi lezzetli tohumlar bulunur. Bu tohumlar, meyvenin yenilebilir kısmını oluşturur. Nar, bereket,
bolluk ve ölümsüzlüğü simgeleyen kadim bir meyvedir
Ana Etken Maddeleri ve Oranları
Narın etken maddelerinin kesin oranları, çeşide, yetiştirme koşullarına ve işleme yöntemlerine göre değişkenlik gösterebilir. Ancak, genel bir bakış açısı sunmak adına yaklaşık oranlar şu şekildedir:
Nar Tanesi:
Nar Kabuğu: