Çay bitkisi dünyada özellikle ılıman iklimin görüldüğü bol yağış alan ve nemli yerlerde tarımı yapılan önemli bir endüstri bitkisidir. Bitki herdem yeşil, yaz başlarından itibaren yeni sürgün ve yapraklar oluşturan ve yaz sonuna kadar birkaç defa hasat edilen bir bitkidir.
Çay bitkisi antioksidanlar, flavonoidler ve polifenoller dahil olmak üzere çeşitli faydalı bileşikler içerir. Yaprakları esas olarak her türlü çayı hazırlamak için kullanılır. Bunlar arasında yeşil ve siyah çay en yaygın olanıdır. Siyah çay, çeşitli enzimlerin varlığında iyice oksitlenerek taze çay yapraklarından yapılır. Bu süreçte, theaflavinler ve thearubigins üretir. Yapraklarda uçucu yağ bulunmaktadır. Yapraklar 0.09% ile 0.63% arasında uçucu yağ içermektedir. Uçucu yağın başlıca bileşenleri β-pinen (%51,2) ve α-pinen (%30,2)’dir.
Diğer Moleküller: -epigallokateşin-3-gallat, (-) -epigallokateşin ve epikateşin-3-0-gallat