Palmiye türü ağaçlardan birisi olan Hindistan Cevizi, Arecaceae olarak bilinen Palmiyegiller ailesindendir.
Dünyanın hemen hemen her yerinde tüketimi olsa da genellikle sıcak iklime sahip, tropikal ülkelerde yetişmektedir. Dünyadaki Hindistan Cevizi yetiştiriciliğinde öne çıkan ülkeler: Hindistan, Endonezya, Filipinlerdir. Tayland, Malezya gibi ülkelerde de Hindistan cevizi yetişmeye uygundur. Türkiye’de ise Hindistan cevizi yetiştirmek için uygun bir ortam bulunmamaktadır.
Hindistan cevizi meyvesinin tarihinin 15 milyon yıl öncesine kadar dayandığı düşünülmektedir. Hindistan cevizi ağacının boyu 30 metreye kadar uzayabilmektedir. Hindistan cevizi ağaçları yaklaşık 55 sene boyunca meyve üretebilmektedir.
Sert, kahverengi ve tüylü bir dış kabuğa sahip olan bu meyveyi soymak çok kolay değildir. İçi açıldıktan sonra suyu içilebilir ve beyaz iç kısmı yenilebilir. Oldukça yağlı bir yapıya sahip olan Hindistan cevizi meyvesinden elde edilen yağ, çeşitli yemek, salata ve kozmetik alanlarında kullanılabilir.
Hindistan cevizinin en bilindik özelliği nemlendirici olmasıdır. Cildin nem dengesinin düzenlenmesine yardımcı olur. Yaşlanma karşıtı özelliği de bulunmaktadır. Ciltteki serbest radikallerin neden olduğu hasarları azaltarak cildin sağlıklı kalmasını destekler. Anti-inflamatuar özellikleri sayesinde ciltteki tahrişleri yatıştırabilir
Saçı nemlendirir ve saç tellerine esneklik kazandırabilir. Kuru veya yıpranmış saçları besleyerek yumuşak ve parlak görünmelerine yardımcı olur. Saç köklerini güçlendirerek saç dökülmesini azaltmaya yardımcı olarak saçların dolgun görünmesini destekler. Saç derisini nemlendirirken kepek oluşumunu engellemeye yardımcı etkisi vardır. Anti-inflamatuar özelliklere sahip olmasıyla saç derisindeki problemleri hafifletmeye yardımcı olur. Saçı yumuşatır ve parlaklığını arttırır.
Nemlendirme Özelliği:
Esneklik ve Güçlendirme:
Kepek Önleme:
Anti-inflamatuar Etkiler:
Yumuşatma ve Parlaklık:
Antiviral, antifungal, anti bakteriyel özelliğine sahip olan Hindistan cevizi bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirebilir.
Kilo vermede yardımcı bir üründür. Açlık hissini bastırma konusunda etkili olabilir, kişiyi uzun süre tok tutabilir. Hindistan cevizi kalsiyum, magnezyum, demir, çinko, bakır ve potasyum içermektedir.