Rosacea familyasının bir üyesi olan kuşburnu, hemen hemen Türkiye’nin her yerinde yetişebilmektedir. Dünyada ise Kuzeybatı Afrika, Avrupa ve Batı Asya civarlarında yetişmektedir.
Sonbahar ayında, Eylül ve Ekim aylarında çiçek açmaktadır. Meyvesinin tadı mayhoştur.
C vitamini açısından oldukça zengin bir meyve olduğu için yıllarıdır tıbbi olarak kullanılmaktadır.
Kuşburnu meyvesi cilt temizliği konusunda tercih edilen bir meyvedir. Sivilce, akne problemlerine karşı etkilidir.
İçeriğinde bulunan C vitamini sayesinde güneş hasarına karşı cildi korur, cildin daha sıkı ve genç gözükmesine yardımcı olabilir. Cildin nem dengesini korur, ciltteki renk tonunu eşitleme özelliği de bulunmaktadır.
Kuşburnu çekirdeğinin saçları besleyici etkisi bulunmaktadır. Saçların daha canlı görünmesine yardımcı olabilir, kepek sorununa karşı kullanılabilir.
Kuşburnu meyvesi solunum yolu sorunlarına, nefes darlığına, idrar yolunda oluşabilecek rahatsızlıklara, öksürüğe karşı etkili bir meyvedir. Ödem ve şişkinlik sorununa karşı da etkilidir. Yıllardır grip, soğuk algınlığı tedavilerinde tercih edilmektedir.
Ayrıca kilo verme amaçlı olarak da kullanıldığı bilinmektedir. Kuşburnunun bir diğer faydası ise ağrı azaltıcı olmasıdır. Özellikle eklem ağrıları için kullanılabilmektedir.