Aronya bitkisi; Rosaceae familyasının, Aronia cinsi içerisinde yer almaktadır. Anavatanı Kuzey Amerika olan Aronya (Aronia melanocarpa), üzümsü bir meyvedir. Sağlık sektöründeki kullanım potansiyeli nedeniyle 1900’lü yılların başlarında Almanya vasıtası ile Rusya’ya getirilmiş ve yetiştiriciliğine başlanmıştır. Aronya için geniş çaplı üretim 1940’lı yıllardan bu yana Rusya’da yapılmaktadır. Bugün Doğu Avrupa ve Almanya’da yaygın olarak yetiştirilmektedir.
Aronya; odunsu, çok yıllık, çalı formunda ve oldukça uzun ömürlü bir türdür. Bitki boyu yaklaşık 2 metredir. Aronya meyve iriliği 5-14 mm, ağırlığı ise 0.5-2 g arasında değişmektedir.
Ek olarak, 100 gram Aronya bitkisi içerisinde yaklaşık olarak 1,5 g protein, 4,1 g lif, 10,9 g karbonhidrat ve 80,5 g su bulunmaktadır. Bitki ekstratı olan kullanımında da bir çok faydaları görülmektedir.
Aronya meyvesi çok yüksek miktarda antosiyanin ve flavonoid bileşikleri içermektedir. Ek olarak; antioksidanlar, fenoller, mineraller ve vitaminler yönünden de zengindir. Meyveleri antioksidan kapasitesi ve antosiyanin miktarı bakımından diğer üzümsü meyvelere göre en yüksek değere sahiptir. Aronya ayrıca yüksek oranda C vitamini de içermektedir. Aronya ekstraktı içindeki önemli etken maddeler; Cyanidin glycosides (Cyanidin-3-glucoside, Cyanidin-3-arabinoside, Cyanidin-3-galactoside, Cyanidin-3-xyloside), Quercetin derivatives , (-)-Epicatechin bileşikleridir.
Diğer Moleküller: Catechin, Chlorogenic acid, Neochlorogenic acid, Kaempferol, Myricetin, Malic acid, Tartaric acid, Citric acid, Shikimic acid, Vitamin C