Mersin bitkisi ülkemizde murt olarak bilinmektedir. Herdem yeşil, yaprak dökmeyen sonbaharda beyaz veya mor meyveler oluşturan çok yıllık bir bitkidir. Bitkinini yaprakları ve meyveleri kendine has kokusu ile öne çıkmaktadır
Mersin (Myrtus communis L.) genellike Akdeniz ikliminde gelişen aromatik, yaprak dökmeyen çalı formunda bir bitki olup hoş kokulu bir uçucu yağa sahiptir. Polifenoller, antosiyaninler, polifenolik asitler ve flavonoidler gibi çeşitli biyoaktif molekülleri içeren mersin bitkisi antioksidan ve antimikrobiyal aktivitelere sahiptir.
Yapraklar %1-2 uçucu yağ içermektedir. Uçucu yağda α-pinene (12.2–60.4%), 1,8-cineole (6.2–27.3%), limonene (1.4–26.7%), linalool (0.7–21.0%), myrtenyl acetate (0–29.1%), ve geraniol (0.3–8.3%) arasında bulunmaktadır.
Diğer Moleküller: Polifenoller, mirtukommulon (MC), semimyrtukommulon (S-MC), 1,8-sineol, a-pinen, mirtenil asetat, limonen, linalool ve a-terpinolen